Utställningar

Hur du ställer upp din häst

2011-01-08 20:55 #0 av: emmalindahl

Här är lite tips för hur du bäst ställer upp din häst för dommaren eller fotograferna! Både nybörjare och lite mer erfarna kan lära sig något...

Här är lite tips för hur du bäst ställer upp din häst för dommaren eller fotograferna! Både nybörjare och lite mer erfarna kan lära sig något... Här kommer en liten artikel för er "nybörjare" med tips och trix för att ställa upp din häst så snyggt som möjligt för dommaren eller fotografen, men även vad ni lite mer erfarna ibland gör fel på och bör tänka på!

Först börjar vi med en förklaring...

...på hur hästen borde stå! Både som dommare och fotograf så vill man se hästens "öppna" sida, dvs. om hästen står med huvudet åt vänster så ska...

...frambenen vara lika långt fram eller (hästens) vänster framben ytterst lite längre fram. Benen ska vara raka och hästen ska varken stå framför sig (med benen för långt fram) eller med benen under sig (benen för långt bak).

...höger bakben ska stå så att skenan hamnar i en lodrät vinkel och helst inte bakom "rumpan" (tänk dig en lodrät vinkel som går från den yttersta spetsen på hästen rumpa och neråt). Vänster bakben ska stå något längre bak så att man helt från sidan kan se båda benen samtidigt.

Sedan brukar man vilja ställa upp med en manfria sidan mot dommare och fotografer och en liten "regel" är att manen alltså då ska vara på höger sida. Svenska dommare brukar inte vara särskillt petiga på detta, men med engelska dommare så kan detaljer ibland bli avgörande! Ok då var teorin klar, nu till bilderna!

................................................................................

Hur man ska ställa upp...

Här är Rosinas Last Storm som står uppställd jätte fint! Ska man dock vara riktigt petig så skulle höger fram stått liiiiite längre fram, men det är något bara den allara petigaste skulle bry sig om...

Rosinas Last Storm 3.JPG................................................................................

Såhär kan man "råka" ställa upp utan att det blir helt fel...

Här är Linners Jackpot, lite mera otålig - men det får man vara som unghingst! Han står egentligen perfekt uppställd, men fotograferna skulle ha varit på andra sidan ;) Han står alltså med den slutna sidan mot fotografen. Egentligen är bilden "fel" men med tanke på omständigheterna så är det ändå en helt klart godkänd bild där man ser hur hästen ser ut!

Linners Jackpot 1.JPG................................................................................

Såhär blir bilderna lätt konstiga...

Här är en WPBR som står lite tätt med benen och inte "öppnar upp" sidan, dvs står jämnfota med alla ben vilket lätt gör att hästen ser stel ut. Ställer din häst upp sig såhär så försök att ta något steg framåt för att sära på benen om du inte har en häst där man helt enkelt får nöja sig med att den står stilla~

Okänd 2.jpg

Här är en Sv. Ridponny som står lite väl utspritt med benen. Det gör lätt att hästen ser lite klumpig ut, och precis som ovan - försök ställa upp på nytt om du kan.

8.jpg................................................................................

Såhär bör du undvika att ställa upp då det kan påverka synen på hästens hållning och vinklar...

Här är Pendock Davinci uppställd med vänster bak lite väl långt ut vilket kan påverka hur bakdelen/korset ser ut. Dock var denna bild "felaktigt" tagen och han ställde sedan upp sig fint :)

Pendock Davinci  3.jpg

Här är en bild på Hot Shot A som står lite under sig även om det inte är jätte mycket (frambenen in under magen) och det kan lätt göra att hästen ser framtung ut. Även bakdelen kunde varit lite bättre uppställd vilket tillsammans med frambenen gör att det känns som han är "ihopkrupen".

Hot Shot A.jpg..............................................................................

Och något annat som kan vara bra att tänka på...

...är att inte ställa upp hästen så att solen ligger bakom eller kommer från sidan då det ger oönskade skuggor eller för mörka bilder! Här är en bild på Twyford Tyscan som står väldigt fint och det hade kunnat bli en väldigt bra bild om solen kom fakt från sidan på hästen.

Twyford Tuscan 2.jpg

... är att du tänker på vad som finns bakom hästen. Mäniskor, byggnader eller annat som kan störa. Få bort sådant så mycket som möjligt, det bästa är att ställa upp hästen mot en vägg, en öppen åker, en stor buske eller liknande. Inga föremål som "stckier ut" med andra ord. Vit häst mot vit vägg är inte heller det bästa då hästen "försvinner" i bakgrunden. Här ser vi hur en mäniska (och även huset) råkar komma med och förstör en annars fin bild.

10.jpg..............................................................................

Hoppas detta har varit till en hjälp för några av er i.af!

Lycka till med framtida uppställningar!

Skriven av (C): Elishira
Lånad av Welshponny i fokus


Anmäl
2011-02-16 15:02 #1 av: Mari

Mycket bra artikel! Gillar bilderna som hjälper till att illustrera texten

Anmäl
2011-02-18 18:27 #2 av: Elshira

#1 Tackar! Skrattande

Anmäl
2011-10-22 19:40 #3 av: Grodan

Trevlig artikel. Underbara hästar och foton!

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.