Annons:
Etikettföl
Läst 3921 ggr
emmalindahl
4/26/10, 3:14 PM

Föl- och ammajouren

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Glädjen och förväntan över ett blivande föl är stor och för det mesta går allting bra. Men det kan gå så illa att stoet eller fölet inte överlever förlossningen eller tiden strax efter så kan det vara livsavgörande att känna till föl –och ammajouren.

Föl- och ammajouren är öppen mellan mitten av februari och mitten av augusti.

Under fölningssäsongen finns den ideella och kostnadsfria föl- och ammajouren som stöd och hjälp om det skulle gå fel i samband med fölning och sto och/eller föl dör.

Jouren drivs tillsammans av Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen (ASVT), Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen (ASVH), Svenska Hästavelsförbundet (SH) och Svenska Fullblodsavelsföreningen (SFAF).

När allt går på tok i samband med fölning, så kan man stå där makt och rådlös. Helt plötsligt så förbyts glädjen över det väntade fölet till sorg. Det vill ingen vara med om, men om det oväntade inträffar kan det vara bra att veta vad man kan ta sig till.

Föl- och ammajouren drivs helt ideellt och finns som stöd och hjälp om det skulle gå fel i samband med fölning. Om ditt föl blir moderlöst och behöver en amma eller om fölet dör så finns jouren som ett stöd och hjälp.

Det bygger på att landets hästuppfödare samarbetar och anmäler de ston som kan stå till förfogande som ammor oavsett vad du har för ras.

dorza.jpg

Du kan om du har förlorat ett föl erbjuda att just ditt sto blir amma åt någon som förlorat sitt föl.

* Vill du söka efter ett föl eller en amma, klicka här!* Vill du registrera ett föl eller en amma, klicka här!

Du kan också ringa på telefon: 0733-14 13 16

Det gäller att vara snabb och det finns vissa faktorer som gör att det kan gå lättare för att det ska fungerar med en amma. Det kan vara tidskrävande och det gäller att inte ge upp på en gång. Det är vanligt att amman först stöter bort fölet, det är naturens gång.

Det är lättare att inom några dagar efter det att den blivande amman har mist sitt föl. Det är också bra om hon har bra modersinstinkter, gärna har haft föl tidigare och är lätt att ha och göra med. Då undviks riskerna att fölet blir skadat av det främmande stoet.

Är fölet har fått dia och mjölkproduktionens sätts igång kan moderinstinkterna vakna till liv och hon tar emot fölet.

Under tips och råd på AVTS hemsida, skrivet av Margareta Petersson-Brodda:
"Första intrycket spelar stor roll; synen är viktig på avstånd medan lukter spelar en avgörande roll på nära håll. För att underlätta och hjälpa stoet att acceptera fölet finns det vissa anvisningar som bör följas: Börja med att flytta stoet från den box där hon förlorade sitt föl till en ny, gärna en bit ifrån den gamla eftersom fölets lukt dröjer sig kvar. Eftersom lukten är så viktig för att stoet skall

kunna acceptera ett nytt föl så sätt en starkt luktande salva, exempelvis Vicks blå, i stoets näsborrar och förändra det nya fölets doft genom att sätta samma lukt på detta. Parfym kan också vara användbart. Det bästa är om man kan använda sig av efterbörden från det förlorade fölet och gnida in det främmande fölet med detta. För att fölet skall komma åt att dia måste stoet stå stilla och hon får inte komma åt och skada fölet, vilket kan undvikas genom att man håller upp ett framben så att hon inte kan slå. Om det är nödvändigt kan man eventuellt använda en brems. När fölet väl har diat så skilj sto och föl åt, och låt dem vara åtskilda cirka en timme innan proceduren upprepas. Efter några gånger brukar stoet börja visa intresse och man kan efterhand släppa dem lösa. Att få stoet att acceptera ett främmande föl kräver tålamod och oftast brukar det fungera. Men har stoet inte accepterat fölet inom tolv timmar är utsikterna ganska dåliga."

Av: Croneld
Källa: Föl- och ammajouren
Foto (c):


Annons:
astiz
4/28/10, 6:00 PM
#1

Jag hoppas att man verkligen inte behöver använda sig av ammajouren. Men vilken tur att den finns.

Ska nog lägga in nummret i mobilen på en gång.

Upp till toppen
Annons: