Ponnygalopp

Tävla i ponnygalopp

2010-03-22 11:13 #0 av: emmalindahl

För att få börja tävla i ponnygalopp med din häst så är det ett antal saker som man måste göra innan ponnyn äntligen får börja tävla. I denna artikel kan du läsa om vad som krävs för att du och din ponny ska få börja tävla i ponnygalopp.

Svenska Galopp anordnar ponnygalopp på Täby, Jägersro och i Göteborg.

Träningstävlingar
Ung galopp anordnar regelbundet träningstävlingar där du inte behöver ha licens eller någon speciell utrustning. Självklart ska du använda en godkänd hjälm och skyddsväst. Du får inte använda spö.

17maj2.jpg
Kaspiska A-ponnyn Coalacre Al Nadeem vinnare på ponnygaloppen.

Licenskurser
Om du vill vara med i ponnygalopplöpningar måste du börja med att gå en ryttarlicenskurs. Din ponny måste också ha en myndig tränare, som ska gå en tränarkurs. Om din tränare redan har eller har haft en tränarlicens på ”den stora galoppen” eller har gått ett Steg 2 kurs där behövs ingen ponnytränarkurs. Du kan läsa mer om licenskurser på ung galopp.

Hästägarfärger
När du startar i ett ponnylöp har alla olika ”dressar” på sig. En dress kan vara en tröja, jacka eller en traditionell dress som används traditionellt i galopplöp. Du måste registrera din dress hos Svensk Galopp eftersom inte två ägare får ha likadana färger och mönster. När du anmäler hur just din dress ska se ut använder du blanketten som heter ”Registrering av ägare och hästägarfärger”. Där ska du fylla i vilka färger och mönster du vill ha på dressen, ärmarna och mössan. Det är också viktigt att skriva exakt hur dressen ser ut eftersom det finns en speaker som refererar loppen och då är det lättare för honom/henne att känna igen ekipagen.

casper.jpg
Kaspiska B-ponnyn Ann's Casper med Isabelle Lindholm Schmidt.

Registrera din ponny
Din ponny måste vara registrerad hos Svensk Galopp och registreringen gäller hela ponnyns liv. Passar du på att registrera din ponny redan som föl så blir priset billigare. Att registrera din ponny är enkelt, du skickar endast en kopia på ponnyns pass och mätintyg till Svensk Galopp.

Lycka till med Ditt tävlande, välkommen till ponnygaloppen!

Av: Emma Lindahl
Foto (c): Lars Odin, Kent Åkesson
Löpsedelbild (c): Lars Odin
Källa: Ung Galopp


Anmäl
2010-03-23 09:33 #1 av: astiz

Behöver ponnyn kvala för att få starta?

Anmäl
2010-03-23 10:19 #2 av: emmalindahl

För att få starta måste ponnyn gå ett "test lopp" som oftast sker i samband med träningstävling eller vanlig träning. Där kollar en utsedd person att hästen sköter sig i voltstarten och att den går på ett jämnt spår (alltså inte byter spår hela tiden) och om ponnyn klarar det så får den starta. Insåg att det stod ganska dåligt om det i artikeln, men jag hittade inte så mycket på ung galopps hemsida.

Man kan alltid kontakta ung galopp om man har frågor!


Anmäl
2010-04-01 14:02 #3 av: Linnea

Superkul när man ser att det står om ponnygalopp på andra sajter!

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl
2011-03-20 19:12 #4 av: sterrelovenatta

Måste man ha en galopp häst ??

Jag har en valack en d-ponny ..

kan man tävla med han tro ni ?Obestämd

 

Anmäl
2011-03-21 08:18 #5 av: Linnea

Alla ponnyer är välkomna oavsett härstamning.

Skynda långsamt så går det fortare
Sajtvärd på
Fälttävlan

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.