Kör & Travsport

Tävla i ponnytrav

2010-03-21 20:58 #0 av: emmalindahl

Är du intresserad av att börja tävla ponnytrav? Ponnytrav är en mycket fartfylld och rolig sport och är dessutom en familjesport! Här står det om vad som krävs för att du ska få börja starta din egna häst på ponnytravet.

Om ponnytrav

Du kan börja tävla i ponnytrav från och med det året du fyller 8 år. Du får köra ponny i Kategori A fram till och med du fyller 15 år och ponny i Kategori B fram till och med du fyller 25 år.

Ponny i Kategori A är som högst 107,0 cm i mankhöjd och därefter kommer Kategori B som är från 107,1 cm till 130,0 cm i mankhöjd.

Din ponny får vara mellan 3 och 18 år gammal när du ska tävla ponnytrav. Det är mycket viktigt att ponnyn har känd härstamning i tre led och att den har hästpass. Du måste även tävlingsregistrera din ponny hos Svenska Ponnytravförbundet (SPTF).

Inom ponnytravet finns det en tävlingsform som heter monté där du rider snabbt i trav istället för att köra. Åldersgränsen på ryttaren är mellan 8 och 15 år (max 45 kg inkl utrustning) för att rida A-ponny samt mellan 10 och 25 år (max 65 kg inkl utrustning) för att rida B-ponny.

Körlicens

För att få börja tävla krävs det en körlicens. Den får man genom att gå en licenskurs oss någon av alla ponnytravklubbar eller ponnytravskolor som finns i Sverige. Där lär du dig att sela, köra på bana, hur ett lopp går till och mycket mer. Du får plugga paragrafer och regler som finns i tävlingsreglementet. Det är mycket att hålla reda på men du får mycket hjälp av erfarna kuskar i klubben eller instruktörerna på travskolan. Under utbildningen ska du också köra ett antal utbildningslopp.

När kursen är klar och du skrivit ett godkänt teoriprov samt fått godkänt på dina utbildningslopp är du klar att söka licens hos SPTF och bär du sedan fått den registrerad i SPTF:s tävlingsregister är du färdig för att börja tävla.

IMG_2858.jpg
Bild på Ann's Casper som körs utav Emma Björkén

Innan tävling

När du blivit godkänd så betalar du din körlicens. Din ponny måste tävlingsregistreras genom att du skickar en kopia på hästpasset till SPTF. Om du har andras hästar som du tränar måste du anmäla det också. Det är viktigt att hästens alla papper är klara och att även hastens licens är betald.
När din ponny är 3, 4, 6 och 8 år måste du mäta den. Det gör en mätman tillsammans med en veterinär. Ponnytravklubbarna brukar ordna speciella mätdagar där alla kan träffas och mäta sina hästar.

Nu kan du anmäla din ponny till något som kallas kvallopp. Alla ponnyer som aldrig har startat tidigare måste genomföra ett godkänt kvallopp.
En A-ponny som är 3 år eller ostartad måste gå en kilometertid på minst 3.50,0 eller bättre. Är den 4 år måste den gå minst 3.40,0 eller bättre och om den är 5 år eller äldre måste den gå 3.30,0 eller bättre.
En B-ponny måste klara sitt kvallopp om den är 3 år eller ostartad på minst 2.55,0 eller bättre. Är den 4 år ska den klara en tid på 2.45,0 eller bättre och om den är 5 år eller äldre måste den klara en tid på 2.35,0 eller bättre.

I monté gäller kvaltiderna för Kategori A 3.50,p och för Kategori B 2.55,0.

När du har allt fixat och färdigt så är det fritt fram att anmäla dig till ditt första ponnytravlopp.

Över hela Sverige

Det körs ponnytravtävlingar på de flesta större travbanor i hela Sverige. Det finns två mindre banor som det bara körs ponnytrav på och det är Östanåkra och Tomtelilla. Ponnytravsäsongen är mellan april och oktober och du får tävla på vilken bana du vill bara du är medlem i en ponnytravklubb.

Välkommen i gänget för detta är verkligen en sport som är kul. Hela familjen kan följa med på både träning och tävling. Med andra ord så är ponnytrav en familjesport!

Av: Emma Lindahl
Foto (c): Johanna Smeds,
Källa: SPTF


Anmäl
2010-03-22 10:24 #1 av: astiz

Intressant artikel.

Anmäl
2010-03-22 13:49 #2 av: AdamS

Det skulle vara kul att skaffa en körlicens och börja lära sig köra! Bra artikel.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.