Utställningar

Att visa häst på utställning

2010-03-08 18:23 #0 av: emmalindahl

Det kan vara svårt att veta hur man ska visa sin häst på utställning och vad domaren egentligen bedömer. Den häst som är vackrast, har finast gångarter och visar upp sig bäst får högst poäng. Här kan du läsa om hur man ska visa sin häst på utställning.

Alla hästar kan delta på utställning oavsett kön och ålder. Det finns klasser från föl till hästar som är över tjugo år. Den häst som är vackrast, har finast gångarter och visar upp sig bäst i utställningsringen får högst poäng. Man strävar såklart efter att få så höga poäng som möjligt.

Domaren bedömer hästen ur olika bedömningsgrupper.
A: Typ
B: Huvud, hals, bål och kors
C: Extremiteter och deras korrekthet
D: Rörelser i skritt
E: Rörelser i trav

Domaren sätter poäng i varje bedömningsgrupp. Poängskalan är 1 till 10 vilket ger en maxpoäng på 50. För att få guld krävs det att hästen har fått 40 till 50 poäng, för silver krävs 35 till 39 poäng och för brons krävs 30 till 34 poäng. De hästar som har vunnit sin klass tävlar vidare om till exempel bästa föl, bästa unghäst, bästa sto, bästa hingst och till sist BEST IN SHOW.

IMG_9157.JPG
Stoet Sirhowy Shadan
Foto (c): Johanna Smeds

Man bör börja förbereda sin inför utställning redan några veckor i förväg för att hinna få det resultat man vill ha med sin häst. Om hästen är för tjock så får man banta den och om den är för tunn får man försöka hinna få den i bättre hull. Man kan muskla på hästens överlinje genom motion och klättring. Man bör verka eller sko sin häst några veckor i förväg så att den inte blir ömfotad och inte kan visa upp sig på bästa sätt.

Det är bra om den som ska visa hästen har bra kondition så att han/hon orkar visa upp hästen på ett fördelaktigt sätt.

För att hästen ska bli så blank och fin i pälsen som möjligt kan man bada den några dagar i förväg och sedan rykta den väl varje dag fram tills utställningen. Man och svans ska naturligtvis också vara rena. En Kaspisk häst ska helst ha en utsläppt man och det är snyggast om all man ligger på en sida av halsen. Detta går att rätta till med hårgelé på utställningsdagen.

I utställningsringen får föl och ston visas i grimma. Alla hingstar ska visas i träns av person som är över 16 år. Träns/ grimma ska naturligtvis vara helt och rent.

När man visar hästen ska man ha högerhanden några decimeter under hästens haka och vänsterhanden på änden av tyglarna/ grimskaftet.

Man ska vara koncentrerad och se till så att hästen redan från början skrittar livligt för att domaren ska få ett så bra första intryck som möjligt. Man börjar med att skritta runt i ringen i nummerordning tills man ropas upp, då leder man fram hästen till domaren och ställer hästen med den manfria sidan mot domaren och ser till så att hästen står öppet (se bild nedan). Den som leder ställer sig framför hästen.

knight2jpg.jpg
Hingsten MCC Kerdar's Knight
Foto (c): Pernilla Hägg

Domaren tittar på hästen från alla håll så se till att inte stå i vägen när de tittar framifrån. När de säger till så skrittar du hästen på en rak linje bort från domaren. Vid kommandot vänd och trava, vänder man hästen från sig, åt höger, skrittar några steg och travar tillbaka. Man bör ha tränat på att trava med sin häst innan utställningsdagen. Det är viktigt att man travar på en rak linje tillbaka, man kan fokusera på ett specifikt ställe som man springer mot för att vara säker på att man springer rakt.

När alla hästarna har visat upp sig går alla hästarna återigen i nummerordning och nu gör domaren sin slutliga bedömning utav alla hästarna så det är viktigt att man försöker att alltid visa hästen från sin bästa sida.

Lycka till på utställningen!

Av: Emma Lindahl
Foto (c): Johanna Smeds och Pernilla Hägg
Källa: Swedish Caspian Horse Association och egna erfarenheter.


Anmäl
2010-03-13 10:15 #1 av: AdamS

Vilken bra artikel!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.