Allmänt

Vad är en Kaspisk häst?

2010-02-24 18:24 #0 av: emmalindahl

Det är inte många som vet vad en Kaspisk häst är. Förmodligen beror detta på det låga antalet som finns av rasen. I Sverige finns det bara runt 90 stycken men det finns fler i utlandet. Den Kaspiska hästen är i förhållande till dess mankhöjd en ponny men den ser ut och rör sig som häst.

Den Kaspiska hästen är en uråldrig liten häst som nyligen återupptäcktes i norra Iran, söder om det Kaspiska havet av Louise Firouz. Endast ett litet antal lever fortfarande halvvilda bland risfält, bomullsfält och vid skogarna vid Elburz bergen. De Kaspiska hästarna används i Iran främst av bönder som drag- och packdjur.

Den Kaspiska hästen har karaktären av en häst och heter därför Kaspisk häst och inte Kaspisk ponny. I varierande grad liknar rasen angloaraben. De allra minsta hästarna är runt 91cm men kan med bättre vård och hästhållning bli upp till 132cm. Genomsnittet är runt 113cm.

Mellan 1965 och 1998 fanns det nästan 700 renrasiga Kaspiska hästar registrerade i Iran, Storbritannien, Australien, Nya Zeeland och USA. Ett litet antal fanns också i Japan, Frankrike, Belgien, Norge, Sverige, Tyskland och Holland. Rasen växer fortfarande och antalet ökar för varje år. På grund av det låga antalet är rasen utrotningshotad.


Hingsten Marida Manzel

Av: Emma Lindahl
Foto (c): Alexandra Persson
Källa: The Caspian Horse, författare Brenda Dalton


Anmäl
2010-03-03 21:45 #1 av: [Croneld]

Intressant artikel!

Anmäl
2010-03-09 00:54 #2 av: HannaT

Jag antar att du är vuxen, och vill bara av ren nyfikenhet fråga vad det är du gör med dina kaspiska hästar? Är de viktbärande nog för att bli ridna av en vuxen männsika? Är de bra körhästar? Ställer ni ut?

Jag håller med om att de ser ut som hästar i miniformat. Jättevackra. Glad

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2010-03-09 08:30 #3 av: emmalindahl

Jag har precis fyllt 18 år och eftersom att jag är så himla liten så kan jag rida på dem. Jag rider in, tränar och tävlar våra Kaspiska hästar. Sen deltar vi också på utställningar och min mamma kör dem. :)


Anmäl
2010-03-09 17:31 #4 av: HannaT

#3 Vad kul! Glad Man ska kanske inte generalisera, men hur är de i temperamentet?

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2010-03-09 17:56 #5 av: emmalindahl

Jag tycker att dom har ett bra temperament! Vi har ett sto hemma som är 10 år och har tävlat höga klasser inom hoppning och hon brukar ridas utav en liten tjej på 4år ibland och det går jätte bra. Den lilla tjejen leder in henne från hagen och hon är hur snäll som helst!


Anmäl
2010-03-09 18:12 #6 av: HannaT

Låter som helt underbara hästar, och framför allt är de så fina att se på. Tyvärr är de alldeles för små får mig, men om jag någon gång får ett hästintresserat barn är det säkert en ras som kan passa bra.

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl
2010-03-09 18:54 #7 av: emmalindahl

Det tror jag verkligen :)!


Anmäl
2010-05-22 19:37 #8 av: Caspianowner

I din artikel säger du att snittet ligger på 113 cm.

Det måttet kan jag inte riktigt hålla med om.

I både Sverige och Norge är våra hästar som regel över 120 cm.

I England som jag besökt flertalet gånger genom åren så finner jag att de allra flesta ligger i nivå med dem som vi har här. 

 Undantaget är ju dock en enda uppfödare som samtidigt råkar föda upp amerikanska miniatyrhästar. man kan ju fundera över sambandet, just med tanke på att nämnda uppfödare varit väldigt trilsk, då det gällt att släppa ifrån sig tagel till DNA test från föräldrarna till sina sålda avkommor.

 

Anmäl
2010-05-22 20:12 #9 av: emmalindahl

I alla Kaspiska artiklar/broschyren/böcker har jag läst att genomsnittet ligger på 113 cm. Det finns fler individer som över- och understiger genomsnittet, självklart. Men genomsnittet ligger på 113 cm enligt mina källor.

Ditt påhopp till oss tänker jag inte ens kommentera då vi inte har sålt en enda avkomma! Vi har DNA testat ALLA våra hästar och deras föräldrar.


Anmäl
2010-05-22 21:38 #10 av: Caspianowner

De källorna skulle vara intressanta att ta del av. Jag har sett en stor andel genom åren och inget tyder på att de ligger i snitt på 113 cm.

Jag har haft många års uppföljning av avkommor som generationer med blodslinjer och ju mer jag studerat materialen jag besitter så faller snittet klart över 120 cm.

Sen finns det en uppfödare i England som inte är riktigt ren i sina stammar detta har vi fått konstaterat. Genom de DNA prover som har utförts.

Vad som ligger till bakgrund för hennes småhästar kan vi bara spekulera om. Men de är inte vad de alltid har utgivit sig för att vara.

Du säger här att du har DNA testat alla era hästar och deras föräldrar.

Då ställer jag frågan Vart i ledet börja då era hästar att DNA testas från ? och är de sen DNA testade på den svenska labbet så kopplas det inte ihop med det amerikanska, där DNA basen i rasen har sitt.

Som du redan känner till är jag rätt bra insatt i det här med DNA på våra hästar. Det är jag som upptäckt en hel del felaktiga stammar. Och fått ta skiten för att det har uppdagats. Vilket i sig är ironiskt.

Några har blivit offentliga, några har man valt att tystas ner.

En sak som är bra att ha i bakhuvudet, Två fuxar får alltid en fuxavkomma.

För att en skimmel ska kunna bli skimmel så ställer sig saken den att den ena föräldern är då skimmel. Där börja jag ana oro och det jag fått fram har inte varit det som har uppgivits.

Hoppas du fått en del klarhet i vad jag talar om. 

 

 

 

Anmäl
2010-05-22 21:58 #11 av: emmalindahl

Enligt källan så är genomsnittet på de Kaspiska hästarna 113.792 cm. Konverterat från hands high till cm. Jag kan hålla med dig om att genomsnittet kanske är lågt då de flesta av våra hästar också är runt 120 cm.

Att det bara finns en uppfödare i England som har små Kaspiska hästar tycker jag nog inte. Vi har flera Kaspiska hästar som är små från flera olika uppfödare.

Hur har du kunnat bevisa att dessa hästar inte är "rena"? DNA kan bara bevisa att det är rätt mamma och rätt pappa. Sen vet man inte ens om de Kaspiska hästarna är rena, det kan finnas annat blod i dem eftersom dem har levt vilda.

Vart man DNA testar har dock ingen större betydelse om det finns tagel från föräldrarna i Sverige, varför ska man då inte DNA testa här? I SCHA krävs det att hästarna är DNA testade för att dem ska få registreras och jag tror inte att det är ett krav i bl.a. England, så det finns nog många hästar som inte är DNA testade alls.


Anmäl
2010-05-22 23:01 #12 av: Caspianowner

Våra samtliga hästar idag är alla DNA testade ner till foundation stock. bortsett från några fall där förfäder tyvärr varit döda.

Detta har tagit oss många år att få till. Så har även gjorts med den Norska populationen. Vi har gjort alla tester i USA, ursprungligen på University of Kentucky senare vidare till Dallas, Texas. efter att databasen har flyttats dit.

Fördelen med att testa i USA är att den stora databas som finns där naturligtvis också innehåller väldigt mycket material på hästar som för länge sedan gått ur tiden, gör att det finns möjlighet att härstamningsverifiera mot förfäder som inte längre finns. Den möjligheten har ju ni tyvärr valt bort, men det beror väl på att ni inte heller är så särskilt inte intresserade av fullständig härstamningverifiering. Vi har redan från början upplevt det som mycket viktigt när vi marknadsförde ny ras i landet.

Idag med facit i hand är vi glada för att vi gjorde det.

Vi och våra Norska kollegor såg det som fullständigt grundläggande krav när vi skulle marknadsföra en ny ras i Skandinavien. Som du säkert vet är det huvudsakligen därför som det finns två grupperingar i Sverige.

Beträffande renrasighet så har vi ju gjort allt som går att göra när vi följt en härstamningverifieringskjedja ända ner till de foundationhästar som Louise Firouz ursprungligen valde ut.

Att urvalet var mycket omsorgsfullt beskrivs idag på en annan plats på nätet som du säkert känner till.

När jag själv talade med Louise Firouz i samband med den stora Caspiska konferansen 2004 i England. Talade hon om att alla hästarna hon valde ut som foundationhästar var komna ifrån platser runt Elbourz bergen och däromkring. Hon var mycket noga med sitt urval.

Valde endast ut individer med det vi idag kallar karaktäristiskt Caspiskt utseende.

 

 

 

Anmäl
2010-05-22 23:48 #13 av: emmalindahl

Det är ingen som har valt bort någon möjlighet till fullständig härstamningsverifiering i Sverige vad jag vet.

Alla laboratorium i hela världen har ett samarbete och skickar du taget på din häst till SLU och meddelar dom vilka föräldrar individerna är och vilket laboratorium dom är analyserade vid så kan SLU göra en fullständig härstamningskontroll. Samma gäller även i andra länder, så Texas har även tillgång till SLUs DNA. 


Anmäl
2010-05-23 00:05 #14 av: Caspianowner

# 13

Den saken har vi fått klart att så inte fungerar med den Caspiska hästens databas som hålls av Gus Cohtran. Gus Släpper inte på sitt material. Han fick desstill slita länge för att få ut sitt material från sin förra arbetsplats. De från Kentucky kan inte heller komma åt de nya DNA testade Caspiska hästarna.

Något jag fick dyrt erfara.

Samma sak vad det gäller SLU.

 

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.