2010-02-24 19:33 #0 av: emmalindahl

Den Kaspiska hästen sägs vara en utav de äldsta hästraserna i världen och den har en mycket spännande historia bakom sig. Varför den har överlevt så länge är det ingen som vet.

Det finns bevis för att en häst av Kaspisk typ fanns så tidigt som 3000 f. Kr. i form av gamla skrifter och föremål. En terrakottaplatta från 2000 f. Kr som heter Mespotamia, visar en liten häst som rids med en nosring. Denna terrakottaplatta kan ses i Brittiska museumet. Under Mongol krigen och under Iranska revolutionen förstördes mycket av den dokumentation som fanns rörande de Kaspiska hästarna, men en del historiebevis finns kvar.

Det är helt säkert att dessa djur var högt prisade för ceremoniella föremål och för deras smidighet. Kung Shapur och Kung Ardashir den förste, var båda avbildade på stenrelifer med små hästar som stod bredvid och var inte högre än deras midjemått. Dessa hästar gavs som gåvor till Kung Darius Den Store, som finns avbildat på en stentrappa i det gamla palatset i Persepolis.

"Gåvohästen" kommer förmodligen ursprungligen från Hamadan, där nya utgrävningar har hittat benrester som tros vara från den tidigare Kaspisk hästen och andra hästraser.

Artefakter som finns i Oxus skatten visar också en liten häst av Kaspisk typ. Ytterligare ett bevis på existensen finns på kungliga sigillet av Kung Darius 500 f. Kr. En kungs skicklighet på att regera dömdes utifrån hans mod och skicklighet på att döda lejon, där hästens acceleration och smidighet var avgörande när han åkte i sin vagn.

Av: Emma Lindahl
Källa: The Caspian Horse, författare Brenda Dalton