Kaspiska hästens historia

Återupptäckten

2010-02-24 20:19 #0 av: emmalindahl

I över tusen år antodes den Kaspiska hästen vara utdöd, tills den återupptäcktes utav amerikanskan Louise Firouz år 1965. Idag samarbetar man internationellt med att försöka rädda rasen till eftervärlden.


Stoet MCC Tabriz's Abi

I över tusen år ansågs den Kaspiska hästen i Persien vara utdöd fram tills år 1965, då två hingstar och ett sto hittades av Louise Firouz, en amerikanska som var gift med en iransk medborgare. Louise Firouz hade en stor ridskola vid Norouzabad som ligger beläget strax utanför Teheran.

Mellan 1965 och 1974 hittades sju foundation hästar och flertalet utav dessa hästar räddades från ett liv av överansträngningar och sjukdom. Dessa små hästar var lätta att hantera, även för små barn. Både ston och hingstar användes flitigt i ridskolan. Det visade sig ganska snabbt att dessa små hästar var bra på att hoppa och de tävlade ofta framgångsrikt mot betydligt större hästar på lokala tävlingar i Iran.

Mellan 1971 och 1976 exporterades två ston och en hingst till Bermuda och tre andra transporter med hästar till Storbritannien. Återstoden av Louise Firouzs Kaspiska hästar konfiskerades till Royal Horse Society av Iran och blev där utauktionerade vid tiden för revolutionen år 1979. Alla utom tre hästar köptes främst för kött av nomader.

Ett förbud mot att äga mer än en häst trädde i kraft. En nyazeeländare som köpt hingsten Zeeland fick inte export tillstånd och kunde inte transportera hem hingsten. År 1987 blev Zeeland, hingst i en ny hjord tillsammans med ett litet antal Kaspiska hästar, som hade hittats bland krigshästar från kriget mot Irak. Där hade hästarna använts som packdjur och för att detonera minor.

Louise Firouz fann också Alvand, en av de hingstar som hade ägts av det gamla Royal Horse Society. I slutet av 1998 fanns det mer än 60 stycken Kaspiska hästar i Iran. Dessa ägdes dels utav The Ministry of Jehad som har erkänt rasen som en nationell skatt och utav John Schneider-Merck som försökte hitta fler Kaspiska hästar. Dessa hästar undersöktes grundligt för rastyp och kvalitet, innan de föddes upp på hans vägnar av Louise Firouz.

BD and LF 1.jpg
Brenda Dalton till vänster och Louise Firouz till höger.

Av: Emma Lindahl
Foto (c): Alexandra Persson, Brenda Dalton
Källa: The Caspian Horse, författare Brenda Dalton


Anmäl
2010-03-09 00:49 #1 av: HannaT

Intressant läsning. Den gula lilla ponnyn där uppe ser verkligen bedårande ut. Glad

Hanna Törmälä, sajtvärd för hästhoppning.iFokus.
Läs gärna min blogg: tormala.devote.se.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.