19 - Efterlysningar

Bilder efterlyses

2010-10-16 19:00 #0 av: emmalindahl

Ut och fotografera dina Kaspiska hästar, både bilder från sidan och bilder på rasspecifika detaljer. Tag närbilder på knän, ben, hovar, öron, huvudformer, lansmärken... hasvinklar och allt annat som ni kan komma på! Även på sådant som inte är bra.

Sidobilderna behövs i mängder för rastypens skull. Ingen är ju den andra lik men ändå är det samma ras och det måste domare få veta.

Varför?
Jo det är tänkt att det ska bli en information till domare på vad vi vill ha på våra hästar och vad vi inte vill ha. Ingen häst kommer att bli namngiven eller likanande, utan detta är enbart för att domare ska veta hur detaljerna kan se ut.

Skicka eller maila bilderna till föreningens ordförande så gör hon en sammanställning. Helst så fort som möjligt.

Bilderna ska skicka till irensmail@telia.com


Anmäl
2010-10-16 19:01 #1 av: emmalindahl

Glöm inte bort att fotografera din Kaspiska häst redan idag Glad

 


Anmäl
2010-10-20 16:59 #2 av: Caspianowner

Hur utvecklar man en liten population med att ordna utställningar med att poängsätta avelsdjur vilket inte kan leda till något annat än att avelsarbetet smalnar av istället för att breddas. Det är ju själva syftet med utställningar.

Så bör man jobba med en stor ras där man har många blodslinjer, och väldigt mycket avelsdjur, då skall man naturligtvis styra upp aveln och använda de bästa djuren, för att höja standarden för rasen.

Här är ju dock problemet ett helt annat. Hela populationen är ju mycket liten, blodslinjerna är få, och det är av största vikt att avelsarbetet breddas ut, så att man för framtiden får fram användbara djur ur alla blodslinjer, och framförallt att man verkligen behåller alla blodslinjer för avel.

Således är naturligtvis en bred avel med sunda friska djur i syfte att få fram tillräckligt med material ur alla blodslinjer den ända vettiga vägen framåt för dagen för den Caspiska hästen.

När man i en avlägsen framtid i de bästa av världar fått till en bred population där antal blodslinjer att korsa har nått en användbar nivå blir naturligtvis nästa steg att börja selektera i materialet. men där är vi inte idag, och den dag vi är där är det naturligtvis viktigt att djuren poängsätts på ett något mer kunnigt sett än vad ni lyckats gjort idag.

När man börjar selektera måste den betraktas som ett råmaterial som skall förbättras, därför måste man naturligtvis börja poängsättningen av det allmänna beståndet på den nivå de hör hemma, så att man har någonting att förbättra, annars kan det ju inte finnas något syfte med det här heller.

Idag finns ingen domare att tillgå i Sverige som har någon större kunskap om Caspisk häst, och att mata domarkandidater med era uppfattningar om hur den Caspiska hästen ska se ut har ju hittills dax inte fallit särskilt väl ut.

 

 

Anmäl
2010-10-20 22:18 #3 av: astiz

#3 Tänk på vad du säger om de svenska domarna. Dom kan faktiskt mkt häst.

Förra året var det väl en domare i England som aldrig dömt kaspiskhäst,som du tyckte var bra. Vad är skillnaden?

Anmäl
2010-10-21 06:50 #4 av: emmalindahl

Det är kroppsdelar som vi är ute efter ex. platta knän osv. Inte bilder på vackra eller fula hästar!


Anmäl
2010-10-21 17:02 #5 av: Caspianowner

# 3

Under dem 30 år som jag satt och åkt på utställningar Har publiken tyvärr tvingats beskåda så mycket konstiga domslut att man skulle kunna skrva en bok om dem.

Nedklassade hästar pga av att man inte gillat ägaren, uppklassade hästar pga av att ägaren ingått i något etablisemang. Hästar som klassas ner vid ett tillfälle, och som klassas upp efter att de bytt ägare.

Fina Hingstar som är importertade av okända uppfödare har klassats ner totalt. När deras ägare givit upp och sålt dem vidare så att dem till sist hamnat hos något etablerat stuteri har det minsan gått bra att ge dem poäng.

Det finns så osanolikt mycket rättsövergrepp i den här verksamheten så att det är unikt.

Fast läser du igenom vad jag skrev så låg ju ändå tyngpunkten på något annat, nämligen att en liten population med smalt blodsmaterial bara lider skada av att selektera på det här viset, oaktat om bedömningarna är välgrundade eller inte.

För att återgå till det här med domarna så är troligen problemet att hästsverige består av för lite antal människor. Vid mycket få arrangemang kommer de tyvärr anlitade domare att vara oberoende ifrån den rasförening som anlitat dem. PÅ ett eller annat sett är man om inte annat rädd om sina framtida uppdrag mm. mm. många andra skäl kan säkert finnas till att frångå objektiviteten.

Kunskap kan i vissa fall var ett problem, objektivitet torde i många andra fall vara det stora problemet.

 

 

Anmäl
2010-10-22 00:27 #6 av: Caspianowner

# 4

Tror du sådana bilder kan ge någon större vägledning ?

 

Anmäl
2010-10-31 22:33 #7 av: JoyF

Jag tror nog att du har sett fel dom senaste 30 åren i sånna fall.

Anmäl
2010-11-14 17:52 #8 av: poppysmarsvin

Att samla bilddokument över en ras kan aldrig vara fel!! Dessutom finns en ganska detaljerad rasbeskrivning - så nog finns det även hos Kaspisk häst en tanke om vad som är korrekt exteriör.

En av de större problemen med rasen som jag ser den är att få folk som inte är "rasidioter" att tycka att Kaspiern kan vara ett alternativ till andra ponnyer av samma storlek (och snälla - avstå från att påpeka att kaspisk häst inte är en ponny...! Den är av ponnystorlek - och därmed räknas som ponny i Sverige). Vem ska köpa avkommorna?

För att det ska vara intressant för en köpare att välja Kaspisk häst, så vill man naturligtvis ha en funktionell "ponny", som antingen kan tävlas av barn i ridgrenar, eller vuxna i körgrenar. Det finns alldeles för få personer i Sverige som enbart har intresse av själva rasen, för att det ska kunna öka antalet rasindivider - och därmed öka den genetiska mångfalden. Är man spekulant på en tävlingsponny till sitt barn så är man mer intresserad av prestation och funktion än av längden på öronen (för att raljera lite..). Det vore ju synd om en såpass kapabel och trevlig ras som Kaspisk häst skulle enbart bli utställningsdjur åt några få...

Men jag tycker att det är VÄLDIGT viktigt att man åskådliggör var man menar med specifika rasuttryck i rasstandarden. En kaspisk häst skiljer sig ganska markant ifrån ponnyraser av samma storlek, och det är naturligtvis viktigt att domare och exteriörbeskrivare får "Kaspiska" förebilder på näthinnan - så de inte "ser" en tanig welsh mountain framför sig... Man kan inte begära att en domare som saknar erfarenhet av rasen ska kunna döma rastroget - utan det blir mer som en "bra häst" i så fall. Det är ju en självklarhet att rasföreningen går i bräschen för att utbilda de svenska domarna som visar intresse för rasen! Man ska inte förakta att dessa domare faktiskt kan "marknadsföra" rasen i helt andra sammanhang när de kan i positiva ordalag beskriva de hästar de har fått bedöma.

Tyvärr har jag inga egna kaspier att ta kort på... Men jag har ju lite kort ifrån utställningen för några år sedan då jag var domarsekreterare... Ska gräva lite :-)!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.